Bahan-Bahan
1 ekor ayam
Sedikit lengkuas
5 ulas bawang putih
Sedikit asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
3 batang serai
10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar
1 sm halia
1/2 tin tomato puri
Bahan Kisar
2 camca kecil jintan manis
2 camca kecil jintan putih
Sedikit cili kering
Cara Penyediaan
Ayam dipotong ikut suka dan kemudian digaulkan dengan sedikit garam dan goreng hingga separuh masak.
Serai, lengkuas, halia, bawang merah dan bawang putih dikisar hingga halus.
Kemudian campurkan dengan bahan yang sudah dikisar.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi.
Setelah itu masukkan tomato puri, gula, garam dan air asam jawa sambil dikacau hingga rata.
Bila sudah agak garing sedikit masukkan ayam sambil digaulkan hingga rata.
Bila sudah cukup pekat bolehlah diangkat dan dihidangkan..
No comments:
Post a Comment