Pages

Friday, January 28, 2011

Topten Negara Terkaya di Dunia (2010)

1. Luxembourg – $80,800 (GDP per capital)
Negara kecil ini dengan jumlah keseluruhan penduduk kurang daripada 500 000 merupakan sebuah negara keajaiban di Eropah. Negara ini merupakan antara 8 negara terkecil di dunia. Dari atas ke bawah itu hanya sekitar 50 batu dan terlebar sekitar 30 batu.

2. Qatar – $75,900
Negara berbahasa Arab ini mempunyai kurang daripada juta orang dan mendapat kemerdekaan daripada United Kingdom hanya pada tahun 1971. Qatar digunakan untuk menjadi sebuah negara Islam yang miskin tetapi kerana penemuan minyak dan gas alam di tahun 1940-an, itu benar-benar berubah. Dengan tidak adanya cukai pendapatan ini adalah salah satu negara paling tidak dikenakan cukai di dunia, sementara masih menawarkan sebahagian besar perkhidmatan kepada penduduk secara percuma.

MUEZZA - KUCING NABI MUHAMMAD SAW


GAMBAR HIASAN

Muezza (atau Mu'izza) (Arab: معزة‎) diakatakan merupakan seekor kucing peliharaan Nabi Muhammad SAW yang paling disayangi.[1] Berdasarkan periwayatan, Nabi Muhammad pada suatu hari telah terjaga (dari tidurnya), berikutan suara Azan yang memanggil untuk menunaikan solat. Tatkala baginda Nabi bersedia untuk menyiapkan diri untuk bersolat dan baginda hendak mengambil jubahnya, ternyata Muezza sedang tidur di atasnya jubahnya, Nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya supaya tidak membangunkan Muezza. Ketika Nabi pulang ke rumah, Muezza terbangun dan merunduk kepada baginda. Sebagai balasan, Nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan kucing itu sebanyak 3 kali. Ketepatan dan kesahihan terhadap cerita ini sebenarnya tidak begitu jelas kerana tiada ayat Al-Quran atau Hadis Nabi yang menceritakan kisah ini.

Bagaimana Buat Duit Online Dengan Blog


Bagaimana Buat Duit Dengan Blog - soalan yang kerap aku terima.. aku pun sebenarnya tak tahu bagi jawapan sebenarnya. Dan orang yang bertanya pun cakap aku kedekut ilmu... mau kaya sorang... ntah paper la dorang ni... Sebenarnya ada banyak cara buat duit online dengan blog ni. Mungkin klau korang tanya lain orang, lain jawapannya... Aku pun tak tau jawapan yang tepat, dan yang mana satu sesuai dengan diri dorang..

Bagaimana Buat Duit Dengan Blog

Ni antara 5 program buat duit online yang popular bila dikaitkan dengan blog.

1. Adsense
Letakkan iklan adsense di blog korang, apabila orang klik korang akan dapat duit. Syarat, blog mesti bahasa Inggeris, pengunjung ramai.

Thursday, January 27, 2011

Bila manusia terlebih kreatif

Khas untuk pergi membeli-belah.


 
Idea bagus..kereta mesra lembu..


Bahaya ni..

Apabila Kuku Sakit


Syukurlah anda tidak pernah mengalami kuku sakit terutamanya kuku pada ibu jari kaki. Tapi bagi mereka yang pernah merasainya, pasti kesakitan hampir tidak tertahan. Mahua saja ibu jari kaki itu dibelah dan keluarkan kuku-kukunya sekali?

Di tempat saya, sakit ini dipanggil 'sumang'. bahagian tepi kuku tumbuh kemudian menembus isi ibu jari kaki. Apabila ini berlaku, isi tepi ibu jari yang luka kerana ditembusi kuku tadi akan mengalami infeksi. Kalau dibiarkan lebih lama lagi, kerosakan pada isi tersebut akan menjadi lebih parah. Inilah yang mengakibatkan kerosakan yang memang benar-benar mengundang derita: SAKIT!

Selamat Datang Cinta Baru!

Cinta baru, datanglah!

Sukar bagi seorang lelaki memahami bahasa tubuh yang dikirim seorang wanita. Jangan menyalahkan diri sendiri disebabkan si dia tidak memahami isyarat yang disampaikan.

Percayalah anda akan memperoleh cinta yang sejati walaupun buat kali kedua. 

Lazimnya, berat bagi seorang wanita untuk memutuskan ikatan cinta. Apabila cinta yang sudah lama dijalin menemui titik penghujung, sudah pasti memori indah bersama berbekas di dalam ingatan.

Bagi kebanyakan lelaki, keputusan mengakhiri perhubungan dianggap satu ketentuan, manakala kebanyakan wanita mentafsirkannya sebagai penamat kehidupan. Malah, ada antara wanita menganggap diri umpama kotak kosong yang tiada isi dan menunggu masa untuk dibuang.

Titik Ais Di Dalam Hati



Dalam sebuah syarikat pengangkutan kargo menggunakan kereta api ada seorang pegawai, bernama Nik. Dia sangat rajin bekerja, dan sangat bertanggung jawab. Tetapi dia mempunyai satu kekurangan, iaitu dia merasakan tidak mempunyai harapan apapun terhadap kehidupannya. Dia melihat dunia ini dengan pandangan kelam tanpa harapan langsung.

Pada suatu hari semua kawan-kawan sekerjanya bergegas untuk merayakan hari ulang tahun kelahiran bos mereka. Mereka semua pergi dengan cepat dan tergesa-gesa. Dengan tidak sengaja Nik yang sedang bekerja terkunci di sebuah bilik sejuk kontena pengangkutan ais yang belum sempat dibetulkan. Nik menjerit, memukul pintu dengan kuat sambil meminta tolong, namun hampa kerana kesemua rakannya sudah pun pergi merayakan ulang tahun kelahiran bosnya. Maka tidak ada yang mendengar jeritan pertolongannya.



Terjah Office You Tube

jom jalan-jalan kat Office Youtube..Jommm22






Jom Terjah Office Twitter

Kepada sesiapa yang suka twit2 tu..jom la kita tengok pula office twitter..hehehe..






Wajah Manusia diperhati oleh Malaikat 70kali dalam sehari

 MEMANG tiada siapa pun dapat menduga bila saat kematian mereka akan tiba. Sebab itu ramai yang masih leka dan tiada persediaan 'menanti' saat kematian mereka.
Allah berfirman yang bermaksud: "Setiap yang hidup akan merasai mati, dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan kepada Kamilah kamu akan kembali." (Surah al-Anbiyak ayat 35)

BERSEMADI...alam barzakh menjadi tempat persemadian sebelum manusia dibangkitkan pada hari akhirat.
SEDIH...kematian adalah dugaan bagi menilai keimanan selepas berpisah dengan insan tersayang.

Persoalan: Mustahilkah untuk berubah?

Persoalan: Mustahilkah untuk berubah?

Jawapannya: Tidak mustahil.

Persoalan: Tetapi, perubahan yang mana satu perlu kita berubah? Jalan kebaikan atau keburukan? Bukankah perubahan untuk menjadi baik itu lebih susah dari menjadi jahat?

Jawapan:

Bukankah Allah sudah berfirman bahawa:"

"Dan janganlah kamu sekali-kali dipalingkan oleh syaitan sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagi kamu"
Surah Az Zukhruf 43:62

Tambahan pula, syaitan sentiasa memerhatikan gerak geri kita jika terlintas di hati kita untuk melakukan sesuatu kebaikan. Lalu, ia menyukarkan kita dengan pelbagai helah dan tipu. Hingga, mereka ini sungguh takut jika kita semua akan kembali ke jalan Allah selepas membaca artikel ini .



Disebalik itu juga, tidak dapat dinafikan lagi, setiap perubahan yang dilalui itu, perlu melalui satu lorong yang penuh onak duri. Ugutan manusia yang berupa ejekan, cemuhan, kata-kata kesat dan sebagainya itu, adalah salah satu petanda bahawa perubahan sedang berlaku dalam hidup kita. Manusia yang degil kepada perintah Allah ini sentiasa mengugut dan mengugat kita agar kembali kejalan kehinaan.

Wednesday, January 26, 2011

Lelaki kacak, wanita cantik miliki IQ lebih tinggi - Scripters

DALIL TENTANG MAULID NABI MUHAMMAD SAW


10 BUKTI DARI ALQURAN DAN SUNNAH,
BAHWA MEMPERINGATI KELAHIRAN NABI SAW DAPATLAH DITERIMA1. Perintah Meningkatkan Rasa Cinta dan Hormat kepada Nabi saw.Dalil Pertama, Allah swt meminta Nabi saw. agar mengingatkan umatnya bahwa sangatlah penting bagi siapa saja yang menyatakan mencintai Allah swt untuk mencintai Nabi-Nya juga, “Katakanlah kepada mereka, ‘Jika kalian mencintai Allah swt, ikuti (dan cintai dan hormatilah) aku, niscaya Allah swt akan mencintai kalian’” (3:31). 



10 Ramuan Merbahaya Dalam Mi Segera



Adakah mi segera makanan sebenar atau makanan palsu? Apakah bahan penambah ini sebenarnya dan sejauh manakah ia selamat? Berikut beberapa ramuan yang mungkin anda mengambilnya bersama dengan mi segera anda.

Kalsium Sulfat: Kapur Paris.


Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.

: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.

Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).

The Best Goalkeeper The # 1

RAHSIA TAHI LALAT...


Masyarakat pada zaman dahulu mengenal seseorang dengan melihat tanda pada badannya. Diturunkan di sini firasat tentang tahi lalat. Sejauhmana kebenarannya tidaklah diketahui dengan jelas. Namun begitu,ia biasa diajarkan di kalangan Masyarakat Melayu. Hanyalah sekadar menambah pengetahuan semata-mata.

bibir atas kanan - banyak rezeki, pandai
bibir atas kiri - ramai kawan, baik hati
bibir bawah kanan - disegani orang, ramai yang suka
bibir bawah kiri - pandai bicara, tak mudah kalah
leher kanan - cerdas, jujur, berani menderita
leher kiri - cerdas dlm segala hal dan banyak pengetahuan

Menyinkap Rahsia Saka dan Keturunan




   




  Saka adalah jin yang telah berada dalam tubuh manusia yang sudah sekian lama sehingga sebati dengan diri manusia tersebut. Ianya berlaku samada seseorang itu sedar atau tidak
kerana ianya diwarisi dari keturunannya. Saka ini wujud apabila nenek moyang terdahulu mempelajari ilmu tertentu yang membabitkan jin dan diperturunkan kepada pembawa saka tanpa diketahui atau boleh jadi juga jin tersebut sendiri memilih untuk mendampingi keturunan yang dikehendaki.
 
Jin tersebut oleh nenek moyang pembawa saka apabila mereka telah meninggal dunia. Semasa mereka hidup, mereka telah bersahabat dan membela jin-jin tersebut yang dikenali dengan pelbagai nama.

     

5 Pulau Tercantik Di Malaysia


Pulau Sipadan

Pulau yang terletak berhampiran bandar Sampoerna, Sabah ini adalah antara pulau terindah di dunia dan popular dengan aktiviti selaman skuba. Mengikut keputusan undian umum yang dikeluarkan oleh New 7 Wonders of Nature votes commitee, Pulau Sipadan telah tersenarai antara 77 bentuk muka bumi yang ajaib dan terbaik dunia pada tahun 2009.




Pulau Tioman

Pulau Tioman yang berada di bawah pentadbiran negeri Pahang ini terletak di antara sempadan Pahang dan Johor. Pulau ini pernah tersenarai sebagai 10 pulau tercantik di dunia dan kewujudannya kini sedang dipertahankan sebagai antara syurga aktiviti selaman skuba dan gaya hidup pulau yang menyeronokkan.

SANTAU DAN RAWATAN

Santau dan racun menurut para perawat tradisional tidak pasti perbezaannya. Ramai di kalangan mereka berpendapat bahawa kedua-duanya adalah sama. Hal ini berlaku adalah kerana bahan-bahan yang digunakan untuk membuat santau dan racun adalah sama. Rawatannya juga adalah sama.
   


Terdapat beberapa ciri sahaja yang boleh dijadikan panduan bagi mengenal pasti samada seseorang itu terkena racun atau santau. Pada kebiasaannya, mangsa racun akan menderita serta-merta seperti berlakunya muntah darah. Mangsa santau mengambil masa lama menyebabkan mangsa tidak menyedari sehinggalah mangsa tersalah makan seperti limau nipis dan nenas. Ini adalah kerana mangsa santau amat sensitif kepada limau nipis dan nenas.

Resepi Ayam Masak Merah




Bahan-Bahan
1 ekor ayam
Sedikit lengkuas
5 ulas bawang putih
Sedikit asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
3 batang serai
10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar
1 sm halia
1/2 tin tomato puri

Motivasi Kerja Oleh Dato Dr. Fadzilah Kamsah

Bismillahirrahmanirrahim.....

‘Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria, ada datang dengan perasaan ‘biasa’ dan ada datang dengan perasaan serba tak kena ‘.. Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan ‘biasa’ saja, hasilnya adalah ‘biasa’ saja, sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa. Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan orang di sekeliling kita. Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah… .’


Monday, January 24, 2011

warisan kebudayaan dikir barat


seni budaya negeri kelantan (dikir barat)
lagu ni khas pada anda yang minat dengan
dikir barat
dan
sudi jengok blog saya yang tidak seberapa ni.
''Seribu Erti''
sebagai langkah permulaan
salam di beri,terima kasih saya ucapkan,
harap-harap anda sudi memberi sokongan,
agar saya bisa memberi info yang lebih baik di masa akan datang,
yang baik harap di ambil jadi tauladan dan pengajaran
dan yang kurang baik dan kurang menyenangkan
harap di jadikan sempadan.

Kebaikan Kecil Yang Besar Nilainya

Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya aku telah melihat seorang lelaki berguling-guling (bergembira) dalam syurga hanya kerana dia memotong dahan pokok di bahu jalan yang mengganggu manusia”. (Hadis Riwayat Muslim)

Hidup ini harus dipenuhi dengan amal soleh dan meninggalkan semua amal jahat kerana itulah sifat sebenar mukmin. Islam mengajarkan segala perbuatan baik dilakukan dengan ikhlas sama ada besar atau kecil, sedikit atau banyak tetap dinilai oleh Allah SWT dan tersedia baginya ganjaran pahala.

Bila Mata Jadi Buta ...



Persoalannya bukan buta hati tetapi buta mata secara fizikal. Mata sebenar yang buta. Apa agak-agak yang jadi kepada individu tersebut?

Susah saya nak bayangkan. Dari dunia yang terang-benderang tiba-tiba jadi gelap-gulita. Serba-serbi meraba. Jalan meraba. Duduk meraba. Makan meraba. Mandi meraba. Tidur memanglah tak meraba sebab mata memang tak dapat nampak apa-apa lagi. Dunia ini rasanya kelam dan suram segalanya.

** Orang Islam, Orang Yang Menakjubkan **

Nak share artikel yg saya rasa best yang dihantar seorang wanita bukan Islam dalam The Islamic Email Circle..artikel sebenar dalam bahasa inggeris

Ke hadapan Muslimah sekalian ..

Saya mengetahui tentang The Islamic Email Circle melalui seorang teman di tempat kerja..Dia mengesyorkan saya untuk menulis kepada kalian. Saya hanya ingin mencurahkan penghargaan dan rasa hormat kepada seorang lelaki Muslim yang telah membantu saya, tapi tidak memberitahu namanya..Saya pastinya tidak akan melupakan beliau sama sekali,,

Budak-budak pun dah pandai adegan 18SEX

Kepada ibu bapa awasi tikah laku anak anda. Sebelum terjadi yang tak diingini lebih baik mencegah daripada mengubati. Cik Farah nak share benda ini bukan setakat tontonan semata-mata tetapi untuk ingat mengingati..
 Walaupun benda ini bukan berlaku di Malaysia tapi ini petanda kecil bahawa moral remaja semakin tidak terkawal. Ini baru budak kecil belum remaja atau dewasa.

Contohnya, video dua beradik yang melakukan hubungan seks..kita nak salahkan siapa?

Terjah : Air cap badak air paip?

Pernah minum air cap badak? Saya pernah juga masa kecil-kecil dulu tapi jarang sangat pasal arwah bapa saya pun bukan pemgamal air cap badak ni. Air cap badak dipercayai turun temurun oleh org kita boleh
menyejukkan badan masa demam.
Sedikit antara kita yang mengambil tahu apa kandungan air cap badak ni, cuma dipercayai mengandungi ubat-ubatan dari China. Status halal haram tu, saya tak pasti pula samada air cap badak ni mempunyai logo halal JAKIM atau tidak.
Serbuan oleh Jabatan Kesihatan Daerah Kubang Pasu ke sebuah kilang memproses air penyejuk badan di Jerlum mendapati air yang didakwa boleh menyejukkan badan tersebut adalah 100% air paip dan sudah beroperasi sejak tiga tahun lalu. Ceh berapa ramai orang kita yang beli dan kemudian minum air paip.

Pesanan untuk orang sombong




SEMEMANGNYA sukar untuk memahami sifat manusia yang sentiasa berlumba-lumba meletakkan diri menjadi yang terhebat, menuntut orang lain supaya menghormatinya tanpa empunya diri itu menghormati orang lain terlebih dahulu. Merendah-rendahkan orang lain yang mempunyai pertalian persaudaraan agama, menyakiti hati manusia lain dan menyombong membangga diri bagai sudah menjadi makanan hatinya setiap hari.

Baginya, dialah yang terhebat, dialah yang paling layak dipuji dan dialah yang terbaik dalam seramai-ramai manusia. Untuk meletakkan dirinya sebagai yang terhebat, semua perbuatan orang lain ditempelak cepat-cepat, diperlekeh sebulat-bulat, katanya setiap yang keluar dari perbuatan dan percakapan orang lain itu dusta semata-mata, walhal dia tidak pernah berusaha berfikir dengan tingkat yang sewajarnya terhadap setiap yang dikatakannya sebagai dusta itu. Dia berterusan sedaya upaya mahu meletakkan dirinya sebagai yang terhebat dalam seramai-ramai bangsa manusia meskipun banyak orang yang terpaksa ditempelak dan dikutuknya.

Bagaimana Penghayatan Anda

Situasi di tempat awam:

Bila terlanggar seorang asing semasa berjalan, "Oh maafkan saya, saya tak perasan"

Katanya "Maafkan saya juga, Saya tak nampak saudara"

Kami amat bersopan dan saling menghormati, Kami saling melambai sambil berlalu pergi.

Situasi di rumah:

Pelbagai penyakit hati dan cara mengubatinya

Macam-macam erti penyakit hati dan sifat buruk manusia :

1. Iri Hati
Iri hati adalah suatu sifat yang tidak senang akan rezeki dan nikmat yang didapat oleh orang lain dan cenderung berusaha untuk menyainginya. Iri hati yang diperbolehkan dalam ajaran islam adalah iri dalam hal berbuat kebajikan, seperti iri untuk menjadi pintar agar dapat menyebarkan ilmunya di kemudian hari. Atau iri untuk membelanjakan harta di jalan kebenaran.

2. Dengki
Dengki adalah sikap tidak senang melihat orang lain bahagia dan berusaha untuk menghilangkan nikmat tersebut. Sifat ini sangat berbahaya kerana tidak ada orang yang suka dengan orang yang memiliki sifat seperti ini.

KeKaDanG KiTe TaK TaK TeRFiKiR PuN....

RENUNGAN:

1) Dari bujang-kahwin No 1 ---- no.2 ----- DLL..

2) Dari pakai moto kap --- kancil-wira --- Honda ---- seterusnye..

3) Badminton ----- Golf ----

4) Rumah sewa---- rumah murah --- rumah teres --- banglow...

5) Technician ---- supervisor ----- engineer --- manager...

6) Tv 14' --- 21' --- 29' ---- Home theather...

7) Sg Danga --- Tanjung Leman --- Langkawi ---- Hadnyai --- Bangkok ...

8) Dalam semua segi kita mau kanperubahan kearah yang lebih baik dan glamour...

9) Mancing kat parit /longkang ---- sungai --- kolam (bayar punye) --- laut dalam (sewa bot mewah)...... Kalong



Berhati-hati! | KOD untuk Lemak Babi | cara mengetahuinya

KOD EMULSIFIER IAITU KOD UNTUK LEMAK BABI

Salam...

Ini adalah kod yg sy dpt dr seorg kawan melalui e_mail berkaitan kod lemak Khinzir. Sumber diperolehi dr Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP):

1 - E100. 2 - E110. 3 - E120. 4 - E140. 5 - E141. 6 - E153. 7 - E160. 8 - E161. 9 - E210. 10 - E213. 11 - E214. 12 - E216. 13 - E234. 14 - E252. 15 - E270. 16 - E280. 17... - E300. 18 - E301. 19 - E325. 20 - E326. 21 - E327. 22 - E334. 23 - E335. 24 -E336. 25 - E337. 26 - E422. 27 - E430. 28 - E431. 29 - E432. 30 - E433. 31 - E434. 32 - E435. 33 - E436. 34 - E440. 35 - E441. 36 - E470. 37 - E471. 38 - E472. 39 - E473. 40 - E474. 41 - E475. 42 - E476. 43 - E477. 44 - E478. 45 - E481. 46 - E482. 47 - E483. 48 - E491. 49 - E492. 50 - E493. 51 - E494. 52 - E495. 53 - E542. 54 - E570. 55 - E572. 56 - E631. 57 - E635. 58 - E904. 59 - E920.....

Inilah kod2 EMULSIFIER bg lemak khinzir utk mengelakkan anda termakan.. simpan pd Handphone @ wallet utk refer masa membeli belah..

Keutamaan Bulan Rabi'ul Awal

BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM,

ALLAHUMMA SHOLLI ALA SAYIDINA MUHAMMAD(SAW)
WA A'LA ALIHI SAYIDINA MUHAMMAD(SAW)
KAMA SHOLAITA ALA SAYIDINA IBRAHIM(A.S)
WA ALA ALIHI SAYIDINA IBRAHIM(A.S)
WABARIK A'LA SAYIDINA MUHAMMAD(SAW)
WA A'LA ALIHI SAYIDINA MUHAMMAD(SAW)
KAMA BARA'TA ALA SAYIDINA IBRAHIM(A.S)
WA A'LA ALHI SAYIDINA IBRAHIM(A.S)
FIL ALAMINA NAINNAKA HAMIDUM MAJID.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RECENT POST KEBAL BERDURI

get this widget here
There was an error in this gadget